Akıllı Tahta Sunum Sistemleri

Akıllı tahta, özellikle sunumlarda kullanılan önemli bir araçtır. Okullarda eğitimin vazgeçilmezleri arasına girmiştir bile. Hızlı ve pratik bilgi aktarımı her geçen gün bilgiyi aktaranların ihtiyacı durumuna gelmektedir.

 Zaman kazanarak sunumu daha verimli hale getirmek birçok iş kolu için çok önemlidir.

Şirketler için pazarlama alanında görselliğin ön plana çıkarılması, eğitim için hızlı ve dolu derslerin işlenmesi, toplantılarda grafiklerden ve istatistiklerden görsel boyutta yararlanılması için akıllı tahta sistemlerinin kullanılması zorunlu hale gelmiştir.




Akıllı tahta sistemleri, bir bilgisayar, bir projeksiyon ve bir de beyaz zemine sahip tahtadan oluşmaktadır. Kullanılan bilgisayar bir masaüstü olabileceği gibi bir dizüstü bilgisayar da olabilir. Bilgisayarın çok hızlı ya da özellikli olması gerekmiyor. Orta düzey ve orta maliyetli bir dizüstü dahi sistemi gayet rahat çalıştırabiliyor. Projeksiyonun kullanılacak alananın aydınlık düzeyine göre seçilmesi gerekmektedir. Çok aydınlık bir ortamda çalışacaksa 2200-2500 ansilümen aralığında bir projektör alınması gerekir. Perde çekilebilir, yani hafif loş bir ortam yaratılabiliyorsa 2000 ansilümen dahi yetebilir. Kullanılacak olan tahta dokunmaya karşı algılamaya sahip özel bir yüzeye sahiptir. Bu yüzey sayesinde üzerine kalemle veya kimi modellerde parmakla yazılan her şeyi algılar ve bilgisayarda çalışan programı sayesinde bilgileri işler. Hem projeksiyon hem de akıllı tahta bilgisayara bağlıdır ve bilgisayarda bulunan bir program sayesinde çalışırlar. Akıllı tahta satan firmalar aynı zamanda kullanılan bu yazılımların da satıcı durumundadır ve bu programlar tahtayla ücretsiz verilmektedir. Dileyen her öğretmen bu programı kendi bilgisayarına yükleyerek kullanabilmektedir. Böylece evde veya okul dışı alanlarda yaptığı hazırlıkları sınıfında sunabilmektedir. Bu özelliği sayesinde her tür sunumdan önce ön hazırlık evresi rahat geçmektedir.

Tahta üzerinde kullanılan kalemler tahta haricinde başka bir yüzeye yazmamaktadır. Görünen renklerle yazılabildiği gibi program sayesinde her renkte yazı ve şekil uygulması yapılabilmektedir.  Kalemin uç kısmında tahtanın algılayabileceği bir yapı vardır. Yazmak için tahtaya çok bastırmak gerekmemektedir. Hafif bir dokunuşla istenilen sembol tahtaya çizilebilmektedir. Bu tahtalardaki en büyük sorun, temas edildiği anda tahtanın bunu algılayıp da yazamamasıdır. Yazı biraz daha geriden gelmektedir. Yani tahta elinizin hızına yetişemez. Bu nedenle başlangıçta bu kullanımı biraz zorlaştırmaktadır, ama kısa bir süre sonra alışılabiliyor.

Özellikle sınıf eğitimlerinde yüksek verimlilik ve görsellik sağlayan akıllı tahtalar, öğrencilerin de dersi daha dikkatli dinlemelerini ve derse daha istekli katılmalarını sağlamaktadır. Görsel öğelerle zeginleştirilmiş ders faydalı içeriklerle öğrencilere sunulmakta ve böylece daha akışkan dersler işlenebilmektedir. Deneylerin dahi büyük bir bölümü bu tahtalar sayesinde öğrenciye izletilerek detayları üzerinde daha kapsamlı bir çalışma yapılabilmektedir.

Akıllı tahtalar diğer her tür görsel metayı, yani bilgisayar ekranında görebileceğiniz ve çalıştırabileceğiniz her şeyi üzerine taşır. Her tür eğitim kurumunda ve işletmede, her tür sunumda, derste ve toplantıda rahatlıkla kullanılabilecek özelliğe sahiptir. Kullanım kolaylığı açısından projektörün mümkün olduğu kadar tahtaya yakın ve üst açıdan bakması gerekmektedir. Küçük ama önemli bir detay vardır. Tahtayı kullanacak kişinin gölgesinin mümkün olduğu kadar az bir şekilde tahtanın üzerinde düşmesi gerekir. Aksi halde arkadaki izleyiciler gölgeden yazılanları göremezler. Rahat görülmesi için tahtayı kullanan kişinin kenara çekilmesi gerekir. İşte doğru açıyla yerleştirilen projektör sayesinde bu sorunun üstesinden gelinebilir.




Akıllı tahtalarda, önemli sorunlardan biri de aynı anda iki kişinin tahtayı kullanamıyor olmasıdır. Bazen eğitimde aynı tahtayı paylaşan birden fazla öğrenci bir soru üzerinde çalışabilmektedir, ancak bu, şu an için akıllı tahtada mümkün değildir. Belki ileride üreticiler bunun da üstesinden gelebilecektir. İstenildiği kadar harita bilgisi, video ve fotoğraf akıllı tahtalarla birlikte kullanılabilmektedir.

Tahtanın kullanımı çok fazla uzmanlık gerektirmez, sadece pratik gerektirir.

Tahtayla gelen programlar Türkçe olduğu için çok rahat kullanılabilmektedir.



Kimi toplantılarda, sunumlarda, konferanslarda veya sınıflarda, anlatıcı yerinden kalkmak istemez ya da anlattıkları onu bir kürsüye bağlamaktadır. Böyle durumlarda dokunmatik bir ekranı olan cihazlardan yararlanılmaktadır.

Bu cihazlar lcd bilgisayar ekranını andırmaktadır. Onun da üzerinde algılayıcılar vardır ve üzerine kendi özel kalemiyle yazılan her şeyi tahtada yazılıyor gibi göstermektedir.

Böylece konuşmacı, oturduğu yerden tahtaya istediği müdaheleyi yapabilmektedir. Ancak söylemeliyim bu konfor biraz pahalı…






Modern tepegöz diyebileceğimiz sistemlerle kağıtlara yazılı olan dökümanlarınızı da bilgisayara bağlı böyle bir cihaz yardımıyla sunabilmekteyiz. Bu ve bunun gibi cihazlar sayesinde bir anlatıcının ihtiyaç duyabilieceği her tür araç gereç, en kolay kullanım özelliklerine göre tasarlanmış ve hizmete sokulmuştur. Tabii tüm bu kolaylıkların bir de bedeli var. Orta boyda bir akıllı tahtanın kurulum maliyeti; yazılım, bilgisayar, projeksiyon, akıllı tahta ve kablolama dahil yaklaşık 3500 € civarındadır. Bu fiyat, tahtanın ebatlarına, projeksiyonun ve bilgisayarın kalitesine ve markaya göre daha da artmaktadır; ama azalmayacağı kesin. Özellikle sınıf ortamlarında bu derece pahalı cihazların korunmasına da ayrı bir önem verilmelidir. Anlatıcının anlatma ortamında bulunmadığı durumlarda, cihazların korunaklı bir halde muhafaza edilmesi için de gerekenler yapılmalıdır. Tahta yüzeyi darbelere pek dayanıklı değildir çünkü.

Hemen şunu da eklemeliyim Smartboard gibi markaların dokunmatik yüzeyleri varken Mio gibi markaların yüzeyi bildiğimiz beyaz sınıf tahtasıdır. Böyle çalışan firmalar beyaz tahta yüzeyini bir akıllı tahta yüzeyi gibi kullanılabilmesi için özel algılayıcı aparatlar kullanmaktadır. Bu gibi firmalarda parayı tutan tahta değildir, bu algılayıcı aparatlardır. Bu aparatların fiyatları da 400 € ila 1000 € arasında değişmektedir. Bu kurumların maaliyeti daha düşüktür, ancak bunlar gerçek akıllı tahta değildir. Maliyeti düşürmek için icat edilmiş çözümlerdir diyebiliriz.